De Vismigratierivier:
een droom die werkelijkheid wordt.

 

ZOUTvsZOET wordt een documentaire over de totstandkoming en bouw van de Vismigratierivier, een ecoduct door de Afsluitdijk nabij de spuisluizen van Kornwerderzand. Filmmaker Hans den Hartog (van o.a. “De Vogelwachter; tijd bestaat niet, enkel tij”) gaat deze documentaire produceren.

In 2018 wordt begonnen met de aanleg van de Vismigratierivier. In de bouwperiode worden gedurende vier jaar de personen die een sleutelrol spelen in de realisatie gevolgd. Beroepsvissers aan de zoute (Wadden) en de zoete (IJsselmeer) kant laten zien hoe zij inspelen op de veranderingen, gemaakt door mens en natuur. Ook de vissen zelf spelen een belangrijke rol. Zo is het plan om de migrerende vis vanaf de Waddenzee en het IJsselmeer, via de IJssel en de Rijn in Duitsland tot aan Zwitserland te gaan volgen vanaf een schip. Niet voor niets is de subtitel van de film: “De Vismigratierivier; een internationale reis dwars door de Afsluitdijk”. Sluitstuk in de film is het kunstproject ‘Happy Fish’ ofwel de Blije Vis van landschapsarchitect Bruno Doedens, waarbij opvallende roestvrij stalen vissen vanaf de Afsluitdijk het belang van wat zich onder water afspeelt, zichtbaar maken.

Het filmproject wordt ondersteund door het samenwerkingsverband De Nieuwe Afsluitdijk (DNA) * en de initiatiefnemers* van De Vismigratierivier. Naar aanvullende financiering wordt nog gezocht. ZOUTvsZOET gaat omstreeks 2023 in première.

Wereldwijd uniek project

 

De Vismigratierivier is een permanente opening in de Afsluitdijk waar trekvissen 24/7 vrijuit door heen kunnen zwemmen om vanuit de Waddenzee het IJsselmeer te bereiken en andersom. Trekvissen hebben zoet- én zoutwater nodig voor hun levenscyclus. Door de aanleg van dijken en dammen, zoals de Afsluitdijk is dat niet of nauwelijks meer mogelijk. Dat is een belangrijke reden waarom het slecht gaat met trekvissen in het algemeen en de visstand in het IJsselmeer in het bijzonder. De innovatieve Vismigratierivier, nergens in de wereld is dit eerder zo gedaan, zorgt er, samen met enkele maatregelen die Rijkswaterstaat heeft uitgevoerd, voor dat de Afsluitdijk weer open gaat voor vis. Het project wordt gelijktijdig gerealiseerd met de renovatie van de Afsluitdijk en is eind 2023 gereed.
Zie ook de website van vismigratierivier.

 

* De Nieuwe Afsluitdijk (DNA): De Vismigratierivier is onderdeel van het programma De Nieuwe Afsluitdijk (DNA). De Nieuwe Afsluitdijk is een samenwerking van de provincies Noord-Holland, Fryslân en de  gemeenten Hollands Kroon, Súdwest-Fryslân en Harlingen. Samen werken we aan een vernieuwde dijk op het gebied van duurzame energie, ecologie, recreatie en toerisme en ruimtelijke kwaliteit.

 

*Initiatiefnemers Vismigratierivier: Waddenvereniging, Sportvisserij Nederland, netVISwerk , It Fryske Gea en Het Blauwe Hart.

without
http://zoutvszoet.nl/wp-content/themes/maple/
https://zoutvszoet.nl/
#d8d8d8
style1
paged
Loading posts...
/home/ducreations.nl/public_html/zoutvszoet.nl/
#
on
none
loading
#
Sort Gallery
on
no
off
off
off