ZOUTvsZOET - Doorbraak in de Dijk

 

ZOUTvsZOET wordt een documentaire over de Vismigratierivier, een ecoduct door de Afsluitdijk nabij de spuisluizen van Kornwerderzand. Filmmaker Hans den Hartog (van o.a. “De Vogelwachter; tijd bestaat niet, enkel tij”) gaat deze documentaire produceren.

LOGLINE
De iconischeAfsluitdijk heeft onswaterveiligheid en polders opgeleverd maar creëerdetevens een ecologisch drama. De vis kon niet meer migreren. Natuurbeschermers bedachtenhiervoor een oplossing: een Vismigratierivier.Dit ecoduct voor vis heefteen permanente verbinding tussen de zoute Waddenzee en het zoete IJsselmeer.In2023moet dit voor een historische doorbraak zorgen waardoor de vis weer kan migreren.

SYNOPSIS
Water is als bloed, als het niet meer stroomt gaat het dood.
Het leven onder, boven en aan het water nam na het afsluiten van de Zuiderzee een dramatische wending. Vele vissoorten verdwenen en de visserij ging door een diep en lang dal. Natuurbeschermers, vissers en bouwers slaan nu de handen ineen; ze bouwen een Vismigratierivier. Een opening in de iconische Afsluitdijk creëert een permanente verbinding tussen de zoute Waddenzee en het zoete IJsselmeer. De opnieuw migrerende vis zal het dode water weer levend maken. Deze film gaat over het meebewegen met die stroom, de stroom van leven en dood. De Vismigratierivier is daar een metafoor voor.

Het filmproject wordt ondersteund door het samenwerkingsverband De Nieuwe Afsluitdijk (DNA) * en de initiatiefnemers* van De Vismigratierivier. Naar aanvullende financiering wordt nog gezocht. ZOUTvsZOET gaat omstreeks 2023 in première.

Wereldwijd uniek project

 

De Vismigratierivier is een permanente opening in de Afsluitdijk waar trekvissen 24/7 vrijuit door heen kunnen zwemmen om vanuit de Waddenzee het IJsselmeer te bereiken en andersom. Trekvissen hebben zoet- én zoutwater nodig voor hun levenscyclus. Door de aanleg van dijken en dammen, zoals de Afsluitdijk is dat niet of nauwelijks meer mogelijk. Dat is een belangrijke reden waarom het slecht gaat met trekvissen in het algemeen en de visstand in het IJsselmeer in het bijzonder. De innovatieve Vismigratierivier, nergens in de wereld is dit eerder zo gedaan, zorgt er, samen met enkele maatregelen die Rijkswaterstaat heeft uitgevoerd, voor dat de Afsluitdijk weer open gaat voor vis. Het project wordt gelijktijdig gerealiseerd met de renovatie van de Afsluitdijk en is eind 2023 gereed.
Zie ook de website van vismigratierivier.

* De Nieuwe Afsluitdijk (DNA): De Vismigratierivier is onderdeel van het programma De Nieuwe Afsluitdijk (DNA). De Nieuwe Afsluitdijk is een samenwerking van de provincies Noord-Holland, Fryslân en de  gemeenten Hollands Kroon, Súdwest-Fryslân en Harlingen. Samen werken ze aan een vernieuwde dijk op het gebied van duurzame energie, ecologie, recreatie en toerisme en ruimtelijke kwaliteit.

*Initiatiefnemers Vismigratierivier: Waddenvereniging, Sportvisserij Nederland, netVISwerk , It Fryske Gea en Het Blauwe Hart.

without
https://zoutvszoet.nl/wp-content/themes/maple/
https://zoutvszoet.nl/
#d8d8d8
style1
paged
Loading posts...
/var/www/vhosts/ducreations.nl/zoutvszoet.nl/
#
on
none
loading
#
Sort Gallery
on
no
off
off
off